headerimage
Dato Seri B. Bek-Nielsens Almennyttige Fond

Fondens stifter er Tan Sri Dato' Seri Børge Bek-Nielsen tidligere administrerende direktør og bestyrelsesformand for plantageselskabet United Plantations, UP, og United International Enterprises, UIE.

Børge Bek-Nielsen (BBN) døde i 2005 i Kuala Lumpur, Malaysia, 79 år gammel. Han var i mange år dybt engageret i udviklingen af den malaysiske palmeolieindustri og i spidsen for selskaber i denne branche. Han var desuden i en årrække hovedaktionær i selskabet Aarhus Oliefabrik A/S, der senere skiftede navn til Aarhus United.

Endnu senere stiftede UP og det svenske selskab Karlshamn et fælles holdingselskab, der overtog Aarhus United, der derefter fik navnet Aarhus Karlshamn.

BBN blev meget velhavende på sit palmeolieeventyr og spillede desuden en vigtig rolle i den malaysiske palmeolieindustri, som han var med til at opbygge og udvikle.

Børge Bek-Nielsen, der oprindelig kom fra Holstebro-området, kom til Malaysia i 1951, hvor han blev udstationeret i selskabet United Plantations som ung maskiningeniør, og allerede i 1959 blev han chefingeniør.

Han blev senere viceadministrerende direktør i selskabet og i 1971 administrerende direktør og formand for bestyrelsen i årene 1978-1982. Siden 1982 og en årrække frem, var han formand for selskabet United International Enterprises Ltd., som han stiftede, da ejerskabet af plantageselskabet blev nationaliseret. Via sit nye selskab ledede han opkøbet af aktier i  Aarhus Oliefabrik og fik desuden atter genkøbt sig til en bestemmende aktiepost i United Plantations (UP), hvorefter han igen blev den dygtige leder af UP.

De fire første ord foran Børge Bek-Nielsens navn er malaysiske ærestitler. I 1996 blev han i anerkendelse af sit  bidrag til industrien tildelt ærestitlen Tan Sri, der er den fornemste civile titel i Malaysia.

Inden sin død overdrog Børge Bek-Nielsen sit planteolieimperium til sønnerne Carl og Martin Bek-Nielsen, der ligesom deres far aldrig har glemt deres vestjyske rødder i Holstebro.

I 1988 stiftede Børge Bek-Nielsen derfor fonden i taknemmelighed for det, han i sin ungdom fik i Holstebro, og med det formål at støtte personer og foreninger/organisationer fra Holstebro, Møborg og Flynder, bl.a. til uddannelse.

Undermenu